De afgelopen maanden is de kracht van onze sociale netwerken behoorlijk getest door de Covid-19 maatregelen die ons fysieke afstand oplegden. Niet alleen privé, maar we konden ook opeens niet meer naar kantoor toe om te werken. Voor veel organisaties - waaronder veel van mijn opdrachtgevers - is dit nog steeds zo.
Dat doet pijn.
Onze sociale netwerken ontstaan voornamelijk tijdens fysieke ontmoetingen. Organisaties, afdelingen en teams hebben hier hun oorsprong liggen. De pijn die we nu ervaren, heeft verschillende vormen. We moesten onze manier van werken veranderen zonder daar zelf voor gekozen te hebben. In eerste instantie moesten we massaal leren hoe we ons werk goed konden digitaliseren en op afstand van elkaar konden blijven doen. Nu na enkele maanden voelen we de effecten van langere tijd op afstand van elkaar werken. De sociale cohesie vraagt onze aandacht. En is toe aan onderhoud, iets dat daarvoor als vanzelf gebeurde omdat we elkaar fysiek tegen kwamen. In de gang, bij de koffieautomaat, voor een vergadering of tijdens de lunch. Velen van ons kijken hoopvol uit naar het moment dat we terug mogen naar kantoor. Maar het 1,5m kantoor is verre van gezellig, al zeg ik het zelf.
En wat komt er dan na het 1,5m kantoor?
Ik krijg nostalgische gevoelens als ik hoor zeggen dat het kantoor een ontmoetingsplaats wordt. Dat was het altijd al! Oke, wat we op kantoor doen zal vast veranderen maar ook dat is zeer organisatie en taakafhankelijk. Kantoren zijn ontstaan uit de wens van organisaties om allemaal op dezelfde plaats te werken aan een verenigde taak of doel. En dat begon, voor de geschiedenisliefhebbers, al zo’n 4000 jaar geleden in Babylonië. En toen was de overheid de trendsetter. Waar het vroeger een zeer exclusieve plek was, werkt nu zo’n 20% van de beroepsbevolking op een kantoor.
Samen op 1 locatie werken is de standaard geworden voor veel organisaties. Het is praktischer en efficiënter. En bovendien goed voor de sociale cohesie van ‘de club’. Dat is overigens ook de reden dat topsporters in een individuele sport trainen in teamverband. Wij zijn evolutionair gezien gewoon nog steeds groepsdieren. Dat weten we allemaal. En binnen een groep zijn we op ons best als mensheid. Natuurlijk hebben diverse maatschappelijke, technologische en organisatorische ontwikkelingen invloed gehad op hoe ons kantoor er uit ziet en waar we het voor gebruiken.
Kortom, het kantoor is altijd al een ontmoetingsplaats. Punt.
Het is dé plek waar sociale cohesie als vanzelf ontstaat. En juist daar mogen we nu niet of beperkt naar toe. En de meeste momenten met collega’s worden gefilterd door een scherm. Hoe zorg je in deze situatie voor die broodnodige sociale cohesie binnen jouw organisatie?
Ik heb daar een gratis e-book over geschreven wat eind september uitkomt. Wat gaat over het behouden en versterken van sociale cohesie tijdens werken op afstand.
Wil jij het boek al eerder ontvangen? Dat kan! Ik heb nog een aantal plaatsen beschikbaar op de early bird lijst. Dan ontvang je het boek op vrijdag 18 september. Stuur jouw reactie naar info@simoneleenders.nl en ik zet je op de lijst.
Werkgeluk betekent voor mij verbinding leggen, samenwerken, uitdaging opzoeken, waardering voelen, vertrouwen krijgen, bijdragen aan iets wat er toe doet en last but not least plezier hebben.
De corona maatregelen laten ons op afstand van elkaar werken en dat heeft impact op de sociale cohesie. Het is tijd voor actie om sociale erosie te voorkomen.
Verandering is complex. Maar ook weer niet zo complex dat je als organisatie niet stapsgewijs toe kan werken naar een nieuwe werkwijze en daarbij ondersteunende werkomgeving.