Bijna elk bedrijf heeft een strategie om succesvol een eigen uitgestippelde koers te kunnen varen. Vaak bestaat deze strategie uit zorgvuldig gekozen woorden en beelden om de visie en missie van de organisatie zichtbaar te maken. Om de persoonlijkheid en cultuur weer te geven, om het merk herkenbaar te maken en om klanten en medewerkers te verbinden. Allemaal bedoeld om als bedrijf een zichtbaar karakter te krijgen en daarmee onderscheidend te zijn in de markt.
Best veel gevraagd om dat alles te vangen in woord en beeld, vind je niet? Je ziet daardoor vaak dat de meeste strategieën abstract blijven en lastig doorsijpelen in alle lagen van een organisatie. Ik heb in mijn jaren als organisatieadviseur veel strategieën gezien die zelfs helemaal niet bekend waren op de werkvloer. “Of nee wacht, was daar niet een keer een zeepkist bijeenkomst over?”, is een reactie die ik veelvuldig en in allerlei vormen heb gehoord. Kernwaarden blijven in die woorden en beelden en zijn niet dagelijks zichtbaar in de manier van werken en het gedrag. De doelstellingen ervan worden daardoor maar gedeeltelijk behaald en de bedenkers missen eigenaarschap in de organisatie.
De kracht van een strategie blijft zo onbenut en dat is jammer. Dat kan anders wat mij betreft!
Ik geloof 100% in strategieën en dat ze essentieel zijn voor een organisatie omwille van alle bovenstaande redenen. Dat is waarom ik als strateeg organisaties help om hun strategie tastbaar te maken. Elke dag, overal, voor iedereen. Dat doe ik door het abstracte actief te vertalen naar de werkomgeving en naar de manier van werken.
Want de kracht van een omgeving op hoe wij ons als mens voelen en hoe wij ons gedragen is enorm. Zo kent bijvoorbeeld de zorgsector al langer de term Healing environment: een helende omgeving die in positieve zin bijdraagt aan welbevinden, genezing en herstel. We weten dat luchtkwaliteit en temperatuur effect hebben op onze productiviteit. Een verkeerde afstelling kan onze productiviteit met 30% laten afnemen.
De omgevingspsychologie leert ons welke omgevingen het leven een stuk makkelijker en leuker maken. Zo is bijvoorbeeld een omgeving waarin we ons veilig voelen cruciaal, want ons instinct speelt nog steeds een rol. We zitten nog steeds liever niet met onze rug naar de deur. Uit onderzoek blijkt dat wij ons als mens het beste voelen in een savanne-achtige omgeving. Met genoeg overzicht én plekken om te schuilen of te rusten.
De effecten van de omgeving op de mens vind ik zo ongelooflijk fascinerend, ik kan je er urenlang over vertellen, maar ik houd het voor nu bij deze inspirerende voorbeelden.
De kennis van deze effecten neem ik mee in het tastbaar maken van de strategie van een organisatie. Ik gebruik hierbij invalshoeken vanuit de psychologie, bedrijfskunde en architectuur. Zodat we het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden en optimaal gebruik maken van alle aanwezige kennis. Vanzelfsprekend activeer ik alle lagen binnen de organisatie om hierin mee te denken. Want zij weten het beste wat ze nodig hebben in hun dagelijkse praktijk. Zo kunnen twee organisaties als kernwaarde vitaliteit nastreven, maar elk een hele andere werkomgeving nodig hebben om dat te ondersteunen en activeren.
Waar een strategie maatwerk is, blijft het tastbaar maken ervan in een organisatie dat ook!
Wil je met mij sparren over hoe wij jouw strategie tastbaar kunnen maken? Stuur me een bericht via info@simoneleenders.nl.
Let’s unlock your workplace potential!
Werkgeluk betekent voor mij verbinding leggen, samenwerken, uitdaging opzoeken, waardering voelen, vertrouwen krijgen, bijdragen aan iets wat er toe doet en last but not least plezier hebben.
De corona maatregelen laten ons op afstand van elkaar werken en dat heeft impact op de sociale cohesie. Het is tijd voor actie om sociale erosie te voorkomen.
Verandering is complex. Maar ook weer niet zo complex dat je als organisatie niet stapsgewijs toe kan werken naar een nieuwe werkwijze en daarbij ondersteunende werkomgeving.