De impact van veranderingen op persoonlijk werkgeluk 4-4

25 januari 2021 // Blogs

Werkgeluk betekent voor mij verbinding leggen, samenwerken, uitdaging opzoeken, waardering voelen, vertrouwen krijgen, bijdragen aan iets wat er toe doet en last but not least plezier hebben. Ik vind het belangrijk om met plezier en humor meer menselijkheid te brengen in abstracte, strategische of politieke gesprekken. Het zorgt voor meer onderlinge verbinding of gewoon even wat extra lucht.

In mijn wekelijks voortgangsoverleg met één van mijn opdrachtgevers, kletsen we het eerste kwartier simpelweg bij en lachen we vooral veel met elkaar, zonder dat we dat expliciet hebben afgesproken. Heerlijk! Dat kan dus prima samen gaan met het aanpakken van een stevig veranderkundig organisatievraagstuk ,  wekelijks resultaten boeken én de organisatie meenemen. Nog beter!

Robert Orben schreef: “If you can laugh together you can work together.”  en daar ben ik het helemaal mee eens.

Ik heb het helaas ook anders meegemaakt de afgelopen maanden. Ik nam deel aan diverse overleggen, waarbij het informele en sociale werd weggelaten ‘omdat het zo lekker efficiënt is om alleen de inhoud te behandelen’.

Digitaal vergaderen was al vermoeiend genoeg, toch? Dat laatste herken ik overigens wel. Mijn zintuigen draaien overuren, omdat ze ondanks het digitale karakter toch blijven proberen om alle kleine reacties en bewegingen bij de anderen te registreren en analyseren.

Maar het weglaten van de informele en sociale momenten die horen bij samenwerken, is als een muur metselen zonder cement. Deze elementen houden de bouwstenen juist bij elkaar. Zonder cement krijg je een stapel wiebelige stenen en wordt het nooit een stevig geheel dat blijft staan om een doel te bereiken.

Kortom, zonder informele en sociale interactie ontbreekt alle menselijkheid binnen een organisatie. En dat heeft grote gevolgen voor aspecten zoals sociale cohesie of het werken aan een gezamenlijk doel. (Hierover lees je meer in deel 3 van deze vierluik)

Persoonlijk werkgeluk heeft vanzelfsprekend voor iedereen een andere invulling. Je kunt echter wel - net zoals binnen de thema’s sociale cohesie en werkplek en werkwijze - een aantal factoren onderscheiden die gezamenlijk bijdragen aan persoonlijk werkgeluk: (1) plezier, (2) voldoening en vitaliteit, (3) competentie en (4) autonomie.

Elk van deze factoren heeft een eigen dynamiek en effect op ‘het vraagstuk’ persoonlijk werkgeluk. Bovendien kan het beeld dat we nastreven per individu verschillen. Waar de één werk en privé volledig door elkaar laat lopen en daar gelukkig van wordt, kan het voor de ander juist een ideale situatie opleveren als die twee strikt gescheiden zijn. Er is geen one-size-fits-all als het gaat om persoonlijk werkgeluk. Je ziet wel een lijn in de mechanismen die onder elke factor aanwezig zijn. 

< Terug

Ook interessant

10 december 2020 // Blogs

De impact van corona op sociale cohesie 3-4

De corona maatregelen laten ons op afstand van elkaar werken en dat heeft impact op de sociale cohesie. Het is tijd voor actie om sociale erosie te voorkomen.

26 november 2020 // Blogs

Werkwijze en werkplek in verandering 2-4

Verandering is complex. Maar ook weer niet zo complex dat je als organisatie niet stapsgewijs toe kan werken naar een nieuwe werkwijze en daarbij ondersteunende werkomgeving.

4 november 2020 // Blogs

De route naar het nieuwe normaal 1-4

Verandering is complex. Maar ook weer niet zo complex dat je als organisatie niet stapsgewijs voortgang kan blijven boeken op thema's zoals sociale cohesie, mentaal welzijn en vitaliteit.